Robert Berghs travblogg

TORSDAGEN DEN 31 JANUARI 2013

5% Går bort

Igår kom beskedet att 40 miljoner dras in i prispengar under 2013, givetvis tråkigt, men för min del var det ändå mycke väntat, med alla prispengar som kommit de sista åren till travet när spelet bara har ökat, och nu tappade spelet under förra året för första gången på många år.

När sista höjningen av prispengarna gjordes på 54 miljoner, så möttes det mest bara av axelryckningar eller så sa många att det var på sin plats o.s.v. Nu när 40 fryser inne då är det katastrof, hur ska jag kunna satsa vidare m.m.

2012 delades det ut över 800 miljoner i prispengar och sammanlagt 1.65 miljarder till travbanorna och allt som driver travet. Så ca 5% av prispengarna försvinner i år.


Travsporten har alltid levt på att man som hästägare, vill finna sin kanonhäst eller att man vill satsa på något som ger spänning, upplevelser, socialt umgänge, och i travet får man verkligen det på högsta nivå. Så man skulle kunna sälja det som ATG-drogen men nu är den ju statlig...

Men nu går det mesta snacket och inställningen ut på att man ska väl kunna leva på detta åtminstone som ägare.
Men så fungerar det helt enkelt inte, och så kan det aldrig bli heller och i vilken verksamhet/hobby är det så, att alla kan leva på det, bara för man ger sig in i det??

Vi vet att spelar man 100 kr på ATG så har du en egentligen insatts på 65 kr. Varför spela då?? Jo, fär spänningen, sociala umgänget o.s.v.

Vi vet att som hästägare får man tillbaka 35kr på varje satsad 100 lapp på sitt hästägande, men givitvis så kan man lyckas och varje 100 lapp blir värd 200 kr eller bara 5 kr..men åter igen så är det ju ändå spänningen och livet omkring som är det avgörande för att vara beredd att lägga pengarna.

Därför är det väldigt olyckligt när de största profilerna i Travsporten hela tiden berättar i media, så fort någon får chansen, hur dålig denna sport är ekonomiskt och det på bästa mediala platser, tänk om man gjorde tvärtom..
Det söker inte direkt reda på nya anhängare och dom som är i gamet läser och tycker ju givitvis likadant efter x antal upprepningar...

2011 körde stallet in ca 28 miljoner.
2012 körde stallet "bara" in ca 20 miljoner, men ändå kom det in 54 miljoner mer i prispengar till sporten....

Vad jag menar är att det är ju helt och hållet upp till sig själv som tränare hur det kan/ska gå.
Så om stallet kör in 19 miljoner eller sämre i år, så skyller jag allt på ATG och allt löser sig om dom bara höjer pengarna igen...

Tror att de flesta tränarna skulle må bra av att få påhälsning av Lyxfällan, gärna jag först...
För det finns många saker att ransaka sig själv på, innan man bör skylla på att ATG när verksamheterna felar.

Jag tycker givitvis att vi kunde få kunde få åtminstone 1/2% skattelättnad på Svensk Travsport men vi har väl helt enkelt problemet att Travet går för bra!!

Jag tror det är människan som styr om travet ska studsa upp igen och inte en 0,5% där eller 5% där, utan hur sporten kommer upplevas i framtiden.
Där har ATG och ST ett björnjobb i att börja vara otroligt informativ till de aktiva och att börja vara lyhörda.
Träffa tränarna ofta där dom kan och vill träffas, det räcker inte med 2 min handskakning på tävlingsdagar eller lånade amatörstugor vart 5:e år.
Tanka ut informationer till de aktiva så seglen går upp igen.

Hörs faktiskt imorgon igen!
/ Robert Bergh

MÅNDAGEN DEN 21 JANUARI 2013

Våga!

Det känns skönt att ha landat i Stockholm, även fast det blev sent av allt snöande i Paris.
Det vart inställda tävlingar idag i Mauqenuchy där Utello de Chamdre skulle startat, det har varit en något tung helg i Paris, Nahar tappade 60.000 euro i sista sväng igår på Vincennes, för Bazire drog tvärstopp, utgången av sista sväng.
Riktigt tungt!

Samtidigt hör jag att Rickard Skoglund ska lämna Bergsåker och nya tränare som hör till Bergsåker, ska ta ut licensen på andra banor.
Tycker det är helt fel om man ska lyckas med detta.
Jag var själv 24-25 år när jag tog ut tränarlicens på Bergsåker, och hade bara 4-5 st hästar i träning, och då var många tränare som var på topp på Bergsåker, och första bankkrisen var även då. Bankerna var inte ens öppen..

Men jag trodde på mig själv och jag skulle slå mig in i lejonkulan, så kvalite var det enda som gällde, på matrial och foder, så började att lägga mig 20 kr/dag över Svanstedt i träningsavgift då, det tog givitvis inte många dagar innan han var över igen..men jag visade att jag ville vara med i toppen.
Jag hade bara det läget, att slår jag inte mig in på 3 år på Bergsåker, så börjar jag med något annat, livet är för kort för att skylla på otur.

Så tjejer och killar in i lejonkulan och kasta snuttefilten.

Tror själv att jag hade börjat jobba i en bar i Åre, och sen köpt hotell där, men nu gav jag mig chansen att göra det jag älskar mest.

Kör hårt!

/ Robert Bergh

FREDAGEN DEN 18 JANUARI 2013

Kallt överallt

Nu känns det som man fryser äna in i benmärgen!!
Var förra helgen i Frankrike och då var det -3 när vi tränade hästarna och då är det verkligen kallt där,sen komma hem iveckan och gå ner till - 25, då blir man väldigt behova att få boka en varm semester resa, vi brukar varje år åka till Florida i Forl Lauderdale, vi brukar fundera på något nytt land men antagligen slutar det där igen när vi röstat! Möjligen kanske det blir hotellbyte men kanske för stort steg det också..

På väg till France igen , men det verkar inte bli varmare där denna resa heller, ev kryddas det bara med snö...
Nahar och Conrads Epilog startar imorgon på Vincennes, och tror att Nahar kan vinna även fast han går med skor, han har fungerat bra med det på Vincennes. Conrad fungerade bra isin första start på Vincennes, när han bara fick smyga med i sin debut som det även det var för Nicklas som även kör imorgon.
Imorgon har vi även några till start på V75 på Gävle och kan bara säga att Mana Grabben har aldrig varit i sådan form som nu..never!

Det är mest bara träning med de flesta hästarna hemma nu och tänkte på det igår när man försökte sela av, med tumvantar.. att man glömmer alla köld dagar när solen och värmen kommer på våren och det vankas årsdebuter för hästarna, eller rättare sagt att det är moroten när man sitter och tränar och man känner hur dom utvecklas av vila och träningen.

Tack för denna gång och håll er varma nu!

/ Robert Bergh

TORSDAGEN DEN 10 JANUARI 2013

Snabbare resa

Sitter faktiskt på planet nu när jag skriver denna blogg!
Är på väg ner till Nice och Cagnes sur Mer på torsdagförmiddagen, för Nahar ska starta där imorgon, vid lunch tid.
Måste säga att det är verkligen bra att kunna vara uppkopplad på internet när man flyger, så man kan göra nytta istället för att vända ut och in på kvällstidningarna.
Brukar emellanåt boka tåget, bara för att kunna jobba undan saker.

Det blev faktiskt en minisemester av detta för Utello de Chambe skulle startat på söndag, men han kom inte med, så några extra dagar i solen blir skönt. Okej, det är bara 12-15 grader men det är varm för en norrlänning!
Jag har varit här en del gånger, och det bästa tycker jag är morgon/förmiddagarna, för det ger ett sånt lugn vid vattnet och så en cappochino vid ett café är en riktigt skönt på morgonen.

Tror Nahar har chans i loppet imorgon, ska bara lösa starten och det är en fördel i Cagnes, för på denna bana lutar det neråt i starten, så det ska hjälpa till, men lite säkerhetsmetrar blir det i starten ändå.

Bergsåker tävlar också imorgon kväll och tror att Norberg har rätt så fina chanser.
Udo's Oiler, Veloce de Fael, Amiral d'Inverne och Check in Blågul, i nämnd ordning är de med störst chans i loppen.

Nej, nu ska man göra nytta också...

Prio ett, är att skapa mer ledigt för personalen, så vi söker erfaren bra personal som kan jobba främst helger, för en dag får man 1000 kr, så hör gärna av dig om du vill komma in i gänget och utöka kassan.
Och gratis träning istället för ett dyrt svettigt gym...

Au revoir!
/ Robert Bergh

FREDAGEN DEN 4 JANUARI 2013

Inför V75

Nämde förra gången Bergsåker körde V75 att vi inte behövde skotta altanen på Bergsåker men det fick vi sota för idag!!
Men nu är det klappat och klart, tittade på banan samtidigt och den såg fin ut, dom jobbade med den hela tiden, medans vi var där och dom avslutade med att lägga på torrt nytt matrial.
Men nog ser det ut som det behövs brodd bak imorgon.

Vi har många som gått till vintervila men vi har hästar i 12 av 13 loppen och sammanlagt 15 st till start(Split The Billstryken) så ska lämna chansranking här.

1 - 9
9)

Loads of Doash

8)

Le Mat och Jessica Kemp.

7)

Scargi, Västerbo Collect, Amiral dÌnvene, My Love Star, Mana Grabben, Omellette och Moe Tösen.

6)

Winnetoo och Tiltmenot

5)

Staro Cold Carat, Your Sincerly och Tricoloren.

Har rankat lite annorlunda i veckan på bästa chanser, men det var på + grader och sommarbana, så har varit sagt i veckan på väderleken.

God fortsättning och Bon Chanse
/ Robert Bergh

ONSDAGEN DEN 2 JANUARI 2013

Detta mår travet bra av!

Sitter och tittar på travsändningarna från franska Equida och Tv4 Sport och det är första gången jag har ljudet på från Tv4 sport.
Har alltid sett och tyckt att man förlöjligar travet på onsdagar eller så dömer Nybrink ut kuskar som kör, eller inte kör så hela temat blir att sporten har de mest okunniga och myglare som aktiva i sporten.
Men detta team som är idag är jag helt säker på att travet mår bra av att långsiktigt jobba med i studion. Jag tror att detta skapar tillbaka intresset och tilltron till sporten.

De som jobbar ikväll är Patrik Skoglund, Jocke Johannson, Paula Ahlström, Anders Malmrot och Lennart Forsgren. Även om det optimala vore att byta Forsgren mot Stig H också, men Forsgren duger gott.
Detta känns lika bra som att titta på någon annan sport som har bra tv.
Studion är verkligen viktig för alla sporter, för att skapa intresse för sporten.

Appropå sport så förundras jag över hur en människa, kan bli så vek eller så modig beroende på sport.
Tittar man på t.ex fotboll så får någon en flathand över ansiktet då rullar dom runt flera varv och ett medicinteam springer in men vet knappt vad dom ska göra för på ett barn så blåser man lite så är det bra, men här ska 50.000 i publiken vänta och tycka synd om spelaren. Men ta t ex någon kampsport så får dom så mycke stryk så näsan sitter vid örat, men dom vägrar lägga sig ner eller bryta matchen.
Konstigt av en människa.

Forsgren kom på nu i tv att amatörerna ska få större egna lopp i hela Sverige!!
Men dom får ju tävla i alla lopp i Sverige + att få egna också ???
Finns det någon annan sport där amatörer kan tävla på samma villkor som proffs???
Ring mig och berätta det i så fall, tack!

Nej, du Forsgren, du tror hästar travar dåligt och skyller på dåliga banor och tycker amatörer ska tävla mer än proffs.
Nej, in med på Stig H eller någon som fixar se hältor och arbetar i nuet.

Återkommer om helgens chanser i veckan.

Men helt klart har Nybrink en viktig funktion i att både hissa och dissa i stallar och torn...

Hejhej!
/ Robert Bergh