Robert Berghs travblogg

TISDAGEN DEN 31 JANUARI 2012

Synen på auktioner

Det har varit auktioner i tre dagar i samband med Prix d'Amerique helgen. Från stallet hade vi med fem till försäljning och sålde tre. Dom 2 "dyraste" vi skulle sälja fick åka med hem igen och det gör verkligen ingenting att lasta på dom igen!!
Såg att siffrorna sjunk på denna auktion vad det gäller försäljningen men här skyller man inte på SECF = ATG/ST när man inte får sin häst såld.
Jag har varit runtom på auktioner i Frankrike och där slår det mig när man kommer på vissa auktioner så kommer uppfödare med traktor och finka och förväntar sig bara att dom ska få 500-5000 euro för sin pålle OM dom får något rop alls!!
Dom vet att dom har betäckt sin Amazon med en Taunus så det kan inte bli betalt för den avkomman, utan dom tar några glas vin och ser om pållen ska med hem igen!!

Tycker det visar mycket konkret att ska man kunna sälja, oavsett häst eller något annat, så är det kvalité tillsamman med hur det ser ut i övriga samhället som gäller.
Man kör om otroliga pengar i Frankrike och ändå sjunker priser på denna auktion, men samtidigt steg försäljningen på Vincennes 1-årings auktion i höstas för den var väldigt välstammad med utvalda individer så där kom kunden till dukat bord!

Tycker däremot att man måste ställa mer krav på hästens som individ i Sverige. Framför allt stänga ute äldre hästar som inte tjänar pengar eller att dom hamnar i amatörlopp/lärlingslopp och då kan gynna dessa kuskar. Då kommer många att exporteras till våra grannländer och så får våra uppfödare igång försäljningen.
T.ex så som Quemos som jag haft i träning. Han har tjänat 50.000 euro men det är för lite så han måste komma upp i ca 70.000 euro för att få tävla i vanliga lopp i Frankrike. Så det krävs varje år att dom uträttar något.
Sådana regler behövs i detta land också men givetvis gå ner till ca 20% av deras regler för att passa in i vårt land.

Vi hörs faktiskt snart igen!


/ Robert Bergh